(Kinder)Slaapoefentherapie

Dat een goede nachtrust belangrijk is heb je waarschijnlijk wel ervaren. Wat kan het veel vervelende gevolgen hebben als je een slechte nacht hebt gemaakt! Je hebt een korter lontje, je concentratie is verminderd, meer pijntjes en je wilt maar blijven eten….. En laat staan als je dan al voor een langere tijd slecht slaapt! 

Slaapproblemen zijn er op verschillende manieren: Inslaapproblemen, te vroeg wakker of vaak wakker worden. En misschien  zou daar nog eigenlijk een bijhoren: een kind met slaapproblemen die daardoor het hele huis wakker houdt…. 

De behandeling:

De eerste keer dat we elkaar zien zullen we uitvoerig bespreken hoe de nacht én de dag verloopt. Het verloop van  de nacht heeft namelijk effect op de dag en vervolgens heeft ook alles op de dag weer invloed  op  de nacht. Daarom bespreken we alle factoren die invloed hebben op een goede nachtrust. Misschien zijn er ook de nodige aanpassingen die je al hebt gedaan. 

Vervolgens zal er in de behandeling de nodige uitleg gegeven worden over hoe slaap werkt en zullen er oefeningen doorgenomen worden om meer rust te krijgen. En aangezien het oefeningen zijn, heeft dit even tijd nodig om oefeningen eigen te maken. 

Zit je met je handen in het haar omdat je kind niet kan of wil gaan slapen?

Slaapproblemen bij kinderen zijn er altijd al wel geweest. Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. En deze groep wordt groter door alle drukte en digitale invloeden die ze hebben.  Kinderen zitten tegenwoordig vaak en lang achter beeldschermen, bewegen minder en slikken bij slaapproblemen vaak melatonine alsof het geen enkele kwaad kan…. 

Slaapproblemen bij kinderen worden ook een probleem van de ouders. De ouders hebben bijvoorbeeld geen geduld, de wakkere momenten komen hen niet uit, ze hebben het kind onhandige gewoontes aangeleerd of ze kunnen moeilijk consequent zijn. Door spanningen in huis of tussen de ouders kan een slaapprobleem ontstaan omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is.

Aanpak door de slaapoefentherapeut

We gaan kijken naar het dag- en nachtritme van je kind. Daarin gaan we kijken naar de structuur en gewoontes die er zijn en die invloed hebben op de slaap, en welke daarvan aanpassing nodig heeft. Daar zit dus een groot aandeel in voor de opvoeder. Daarnaast nemen we ook oefeningen door die het kind zelf kan leren doen (afhankelijk van de leeftijd) en die een opvoeder kan doen met een kind. De oefeningen zijn gericht op rust, ontspanning en veiligheid ervaren.
Bij de behandeling voor kinderslaapoefentherapie wordt er vooral via de opvoeders gewerkt. Het kind waar het om gaat hoeft dus meestal niet mee met de behandelingen (hierbij ook weer afhankelijk van de leeftijd).

Voor meer informatie: www.slaapoefentherapie.nl